Ik heb eens van heel dichtbij geprobeerd het gezicht van iemand
te bekijken - van een kaartjesverkoopster in een bioscoop.
Om achter het geheim van haar leven te komen. Zinloos.
Een ander is een raadsel.
('Uitleg' uit De kruisweg van het Lichaam, Clarice Lispector)
(2025, audiodocumentaire, DOCS Podcast)
Trekvogels vliegen de wereld rond.
Ze trekken om te overleven, de zon is hun kompas, de wind hun motor en de lucht hun thuis.
Beneden, op aarde, zijn er ook ménsen die grenzen oversteken en op een nieuwe plek landen.
Maar kunnen wij als mens wel tussen twee werelden leven?
Pauline Augustyn gaat op pad met Barbara De Coninck, een Belgische auteur en vogelliefhebber die overal trekvogels ziet en hoort.
Zij probeert ze voor Pauline in haar verrekijker te vangen. Tegen de achtergrond van de vogeltrek delen drie vrouwen hun verhaal en hun zoektocht naar een plek in de wereld waar zij heen getrokken zijn: België.
(2024, audiodocumentaire, 03'23)
In Op dinsdag ga ik dood telt een oude vrouw af naar de dag waarop ze sterven mag.
Deze korte audiodocumentaire ontstond in het kader van de Korte Golf, een wedstrijd voor de beste verhalende podcasts van 3 minuten uit Nederland en Vlaanderen.
Hoewel Op dinsdag ga ik dood de shortlist in 2022 niet haalde, herwerkte ik de 3 minuten in 2024 en publiceerde ik het via mijn persoonlijke kanalen.
(2022, audiodocumentaire, 40'23)
Une utopie, un mensonge is het verhaal van een Baskische vrouw die zich op 18-jarige leeftijd aansloot bij de afscheidingsbeweging ETA en 40 jaar later in een gevangenis in Spanje terechtkomt.
Deze audiodocumentaire gaat niet over schuld of onschuld. Dit verhaal gaat over het waarom van een onomkeerbare beslissing en wat dat met een mensenleven en je omgeving doet.
Une utopie, un mensonge is een werk in 3 talen (Nederlands, Frans en
Spaans) en wordt volledig ondertiteld, zowel in Nederlands als Engels.
In de prijzen:
(2023) Third Coast International Audio Festival
Best Documentary: Non-English Language
(2023) Prix Europa
Nominatie in de categorie Audio Documentary
Op festivals:
(2025) Audiofestival Banguoja (((Vilnius, Litouwen)))
(2024) Lucia Festival (((Firenze, Italië)))
(2024) Internazionale de Ferrera (((Ferrera, Italië)))
(2023) Oorzaken Podcastfestival (((Amsterdam, Nederland)))
(2023) Prix Europa (((Berlijn, Duitsland)))
(2023) International Feature Conference (((Reykjavik, IJsland)))
(2023) Third Coast Festival (((Chicago Verenigde Staten)))
(2021, gefictionaliseerde audiodocumentaire, 21’55)
Le village des fous is een gefictionaliseerde documentaire over een dorp dat getroffen wordt door een onverklaarbare gekkenplaag. Het verhaal is gebaseerd op de waargebeurde gebeurtenissen in Pont-Saint-Esprit in 1951.
De dokter van het dorp wordt in de vroege ochtend gewekt door zijn overbuur, zijn zoon is ernstig ziek: “Onze zoon Charles werd gisteravond badend in het zweet wakker. Hij zag gekke vormen op de muren en tapijten in zijn kamer. Om hem gerust te stellen, moesten zijn vader en ik alle meubels uit zijn kamer halen. Hoe de duivel eruitziet, vroeg hij me vanmorgen. De staat van zijn geest baart mij grote zorgen. Ik vrees dat zijn
plechtige communie in het gedrang komt.” Enkele dagen later vliegt dezelfde jongen zijn moeder naar de keel en zit de wachtzaal van de dokter ondertussen bomvol.
Het dorp, waar normaal om 22u geen kat meer over straat loopt, geraakt in een soort van slapeloze toestand. Wanneer heel wat inwoners beginnen te hallucineren, is het hek helemaal van de dam. De vraag die op ieders lippen brandt, is natuurlijk; wat is hier aan de hand? Wie of wat is hier in godsnaam verantwoordelijk voor?
In de prijzen:
(2022) NTR Podcastprijs
Op festivals:
(2022) Lucia Festival (((Firenze, Italië)))
(2022) Theater op de markt (((Tienen, België)))
(2021, audiodocumentaire, 24’04)
In Henriette stelt een Nederlandse vrouw op leeftijd luidop vragen die ze in haar kindertijd nooit mocht stellen.
Waarom? "Ja, daar is nooit iets over verteld." Je vroeg je dat dan nooit af? "Maar, maar je zit ternauwernood in het eerste studiejaar, dat is een klein kind, hé. Dat is een heel klein kind... Nee, dat is gek. Ik heb dat nooit aan hun gevraagd, waarom gaan we nu naar België? Intuïtief was er wel, bij mij toch, een heel dreigend gevoel van er klopt iets niet, dat wel."
Henriette werd gemaakt in het kader van het vak documentaire aan het RITCS. Deze documentaire werd ook geselecteerd voor de reeks ‘Groetjes uit België’ bij deBuren.
(2021, online platform)
Luisterluik is een online doorgeefluik van parels om naar te luisteren. Deze Instagrampagina tipt allerlei vormen van audio; van audio-documentaires, fictiestukken, soundcapes tot radiokunst.
(2020, audio-installatie, 12’00)
Brussels Earlines is een audio-installatie die ontstond met de intentie de luisteraar te laten reizen naar verdere oren, zonder zichzelf nog maar een millimeter te moeten verplaatsen.
Het enige wat moet, is een koptelefoon opzetten voor de totaalbeleving, een bestemming kiezen en de reis begint.
In de ruimte waar de audio-installatie geïnstalleerd was, zag je de vertrektijden geprojecteerd op de muur. Net voor vertrek hoorde je een bevallige stewardess omroepen dat het tijd was om plaats te nemen en je koptelefoon in te pluggen in het land naar keuze. Zo kwamen de luisteraars samen rond de wereldbol te zitten waar ieder naargelang het land luisterde naar een andere geluidsreis.
De audiotracks (Misty Taiwan, Lost Argentina, Forbidden Iran) kwamen tot stand via diepte-interviews met Nederlandstalige mensen uit het desbetreffende land. Deze interviews werden gemonteerd tot een sferische en muzikale soundscape.
2018 - 2020, audiocollectief
O Chemin was een audiocollectief van Rint Dens, Luka Mariën en Pauline Augustyn. Maandelijks ging O Chemin op pad in Brussel op zoek naar iemand die hen op sleeptouw kon nemen en rondleiden door zijn/haar/hun wijk. Dit omzwervingen resulteerden in een alternatieve audiogids door de bekendste vijfhoek van België en omstreken.